Özel okul öğrencilerine milyarlık devlet yardımı, yeni ders yılına kaldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen "Özel Öğretim Kurumları Kânunu Tasarısı"nın Genel Kurul'da görüşülmediği için henüz kanunlaşmadığı, bu münâsebetle; velilere eğitim desteğinin, ancak 2007-2008 eğitim-öğretim yılını kapsayacağı bildirildi.

TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi ve AK Parti Osmaniye Milletvekili Mehmet Sarı, özel okul öğrenci velilerini önemli ölçüde rahatlatacak tasarının TBMM Genel Kurulu'nda beklediğini, ancak, parlamentonun tatile girmesi hasebi ile kânunlaşmasının zaman alacağını belirtti.

Sarı, tasarı kanunlaştığında, özel okullarda öğrenim gören öğrencilere, her ders yılı için öğrenci başına belirlenen ücretlerin yarısını geçmemek üzere azami 1000 YTL tutarında devlet yardımında bulunulacağını vurguladı.

Uygulamanın olumlu sonuçlarını göreceklerine inandığını belirten Sarı, "bazı çevreler tarafından eleştiri konusu yapılsa da halkın çok büyük bölümünün bu tasarının kanunlaşmasını beklemesi, bunun önemini ortaya koyuyor" dedi.

Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Rüstem Eyüboğlu ise tasarıyı desteklediklerini, bir öğrencinin devlete maliyeti dikkate aldığında özel okullara verilen desteğin öneminin daha iyi anlaşılacağını ifade etti.

Tasarının, dershanelerde olduğu gibi özel okullarda da KDV oranının düşürülmesi başta olmak üzere birçok konuyu kapsadığını belirten Eyüboğlu, "tasarıda yer alan devlet desteği, veliyi önemli ölçüde rahatlatacak" dedi.

BANKALARIN EĞİTİM KREDİSİ

Tasarının kanunlaşması beklenirken, bankaların hemen hemen tamamının 24 aya varan vadelerle uyguladığı "Eğitim Kredisi" de ilgi görüyor.

İş Bankası Genel Müdürlüğü Bireysel Bankacılık Hizmetleri departmanı kayıtlarına göre, eğitim kredisi ve eğitim ek hesabı, özel okul velileri tarafından düşük faiz avantajı nedeniyle cazip bulunuyor.

Eğitim Kredisi, öğrencilerin özel okul, üniversite, dershane gibi eğitim giderlerinin finansmanında kullanılabiliyor.

Eğitim kredisinde öğrenci kayıt belgesi veya okul ücretini gösterir belge karşılığı kredi tutarı okul hesabına aktarılabiliyor ya da fatura karşılığı kredi nakden ödenebiliyor.

Aylık yüzde 2,45 faizli tüketici kredisine karşı daha cazip görülen eğitim kredisinin başka ihtiyaçlarda kullanılmaması için protokol yapılıyor. Veli, çocuğunun okul faturasını ibraz etmediği takdirde, okul ücreti özel okul hesabına aktarılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber